17.11.2019. 22:30
0
Šri Lanka: Bivši ministar odbrane pobijedio na predsjedničkim izborima
Gotabaya Rajapaksa, bivši službenik odbrane kojeg je etnička većina u Šri Lanki prihvatila zbog njegove uloge u okončanju krvavog građanskog rata, ali koga se etničke manjine boje zbog svog brutalnog pristupa, proglasio je u nedjelju pobjedu na predsjedničkim izborima u zemlji.

Predsjednički kandidat Šri Lanke iz vladajuće stranke, ministar za stambena pitanja Sajith Premadasa, priznao je poraz Rajapaksu, rekavši da će poštovati odluku naroda.

Rajapaksa, vođa kampanje i bivši ministar odbrane pod vođstvom svog brata, bivšeg predsjednika Mahinda Rajapaksa, obećao je vratiti sigurnost otoku na Indijskom okeanu koji se još uvijek oporavlja od napada inspirisanih Islamskom državom prošlog Uskrsa.

Rajapaksa je najavio svoju kandidaturu ubrzo nakon terorističkog napada u kojem je ubijeno 269 ljudi, optuživši vladu da je napravila puno grešaka u obradi obavještajnih podataka i zbog pada sigurnosnog sektora.

Njegova pobjeda na izborima u subotu označava povratak porodice svrgnute s vlasti na izborima 2015. godine usljed stalnih izvještaja o nepotizmu, namještanju razvojnih sporazuma s Kinom i navodnih kršenja ljudskih prava tokom okončanja višedecenijskog rata s pobunjeničkom grupom Tamilski tigrovi 2009. godine.

Izbori su također ogledalo globalnog trenda rasta populističkih političkih struja koji apeliraju na nezadovoljne većine usred rastućeg etnonacionalizma, prenosi Reuters.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.