21.11.2019. 20:32
0
Njemačkim pogrebnim preduzećima nedostaju nosači kovčega
Njemački pogrebnici upozoravaju na problem s kojim se suočavaju u svakodnevnom poslovanju – nedostaju im nosači pogrebnih kovčega.

“Njihov nedostatak još nije doveo do odlaganja sahrana” izjavio je Kristijan Jeger, direktor udruženja pogrebnika u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, prenosi portal Klix.ba.

Nekada je, kaže, bilo uobičajeno da prijatelji ili rođaci preuzmu taj zadatak, dok su porodice živjele blizu jedna druge.

Sada penzioneri ili studenti koji žele dodatno da zarade rade kao nosači kovčega, dodaje Jeger.

Mihael Voš iz pogrebnog preduzeća “Veber” u Dortmundu, navodi da stariji nosači imaju, međutim, imaju problem, jer su, kaže, ljudi danas puno teži, i zajedno sa cvijećem i kovčegom šest nosaca često mora da podigne 200 kilograma.

U Njemačkoj pogrebna preduzeća ne zapošljavaju nosače jer im se to finansijski ne isplati.

Pored toga, broj polaganja urni nakon kremiranja je znatno porastao, na oko 70 posto, saopštio je Federalni savez njemačkih pogrebnika. U tim slucajevima urnu obično nosi sveštenik ili član porodice, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

Njemacka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.