23.11.2019. 16:32
0
Američki vojnici s Kurdima nastavljaju borbu protiv ISIL-a na istoku Sirije
General Centralne američke komande Kenneth McKenzie danas je rekao da će oko 500 američkih vojnika na istoku Sirije u idućim danima i sedmicama nastaviti s operacijama protiv Islamske države.

Islamska država izgubila je gotovo sav teritorij u Siriji, a američke snage prošli mjesec ubile su njihovog vođu Abu Bakra el-Bagdadija. No, Islamska država i dalje se smatra prijetnjom.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa šokirala je svoje saveznike kada je najavila da Vašington povlači sve svoje snage iz Sirije. Kasnije je objavljeno da će se u sjeveroistočnom dijelu zemlje zadržati preostale snage koje će se fokusirati na to da se ISIL spriječi u mogućem povratku i u potencijalnim napadima na naftna polja.  

- Sada imamo uglavnom istočno od Eufrata oko 500 pripadnika američkih snaga. Oni su smješteni na području istočno od Deir el-Zora do Hasake, sjeveroistočno sve do krajnjeg sjeveroistoka Sirije - rekao je McKenzie novinarima na marginama samita o sigurnosti koji se održava u Bahreinu.  

Istakao je da žele ostati tu i sarađivati sa svojim partnerima iz SDF-a (Sirijskim demokratskim snagama), nastavljajući operacije protiv ISIL-a duž doline Eufrata, gdje se povremeno pojavljuju takvi ciljevi. 

Turska je započela, a zatim zaustavila ofenzivu protiv YPG-a, glavne sastavnice SDF-a koji podržavaju SAD i koji je pomogao SAD da poraze Islamsku državu, a koji Turska smatra terorističkom skupinom povezanom s kurdskim militantima na turskom teritoriju, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.