2.12.2019. 9:06
0
U Madridu počeo samit o klimatskim promjenama
Svjetski lideri i delegati prisustvovat će dvodnevnoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu u organizaciji Ujedinjenih Nacija.

Samit koji je počeo u ponedjeljak, trebao se održati u decembru u Čileu, ali je otkazan zbog nemira u toj zemlji.

Cilj globalnog skupa je usvajanje novog akcionog plana za narednu fazu djelovanja u pogledu klimatskih promjena.

Skupu prisustvuje 50 šefova država i vlada, predstavnici ključnih međunarodnih organizacija, kao i prominentni pojedinci poput monaškog princa Alberta, te predsjedavajuće američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Prije zvaničnog početka samita, premijer Španije Pedro Sanchez susrest će se sa šefovima država i vlada EU članica, kao i generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom, dok je druga polovina dana rezervirana za susret sa šefovima zemalja Latinske Amerike.

Uvodne izjave započet će u 8:00, a među uvodničarima je i nova predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja je postavila visoke ciljeve za politiku EU u pogledu borbe protiv klimatskih promjena, koji između ostalog uključuju smanjenje emitiranja ugljičnog dioksida za najmanje 50% do 2030.

Von der Leyen je s novinarima podijelila svoju viziju i cilj da Evropu do 2050. godine učini prvim klimatski neutralnim kontinentom, a jedna od mjera je reduciranje CO2 sadnjom drveća, prenosi Euronews.   



(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.