14.12.2019. 21:56
0
Bivši predsjednik proglašen krivim za korupciju
Sud u Kartumu osudio je danas bivšeg predsjednika Sudana Omara al-Bašira /75/ za korupciju.

Prema presudi, Bašir će provesti dvije godine u centru za rehabilitaciju nakon što je proglašen krivim za korupciju i posjedovanje strane valute, javlja DPA.

Njegova imovina je zaplijenjena.

Sudija Al Sadik Abdul Rahman rekao je da u skladu sa zakonom Sudana osobe koje navrše 70 godina ne služe zatvorsku kaznu.

Bašir je ranije optužen za pranje novca nakon što su u njegovoj kući pronađeni milioni dolara, evra i sudanskih funti.

On je prije toga optužen da je naredio ubistva demonstranata tokom protesta u Sudanu koji su doveli do njegovog zbacivanja sa vlasti u aprilu.

Sudanska vojska saopštila je da neće izručiti Bašira Međunarodnom krivičnom sudu koja ga traži zbog ratnih zločina i genocida počinjenog u regionu Darfura.

Sudanska prelazna Vlada do sada se nije izjasnila da li će Bašira predati sudu u Hagu.

Suđenje za korupciju je odvojeno od optužbi za ubistvo demonstranata tokom ustanka, prenosi Srna.


(Admir Oručević)

Korupcija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.