22.1.2020. 18:16
0
Trump zaprijetio EU: Carine na automobile i do 25 posto
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump zaprijetio je danas visokim carinama na uvoz automobila iz Evropske unije ako Brisel uskoro ne pristane na sklapanje trgovinskog sporazuma.

- Moraju biti relativno brzi - rekao je Trump na konferenciji za novinare uoči odlaska iz švicarskog Davosa, gdje je učestvovao na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF). 

Zemlje Evropske unije znatno više izvoze u SAD nego što iz njih uvoze, prigovorio je Trump te je istaknuo kako je do sada bio prezauzet, jer je prvo želio zaključiti trgovinski sporazumom s Kinom.  

- Oni su, zapravo, teži od Kine - dodao je američki predsjednik, aludirajući na EU dan nakon sastanka sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. 

Kako je kazao, ako SAD ništa ne dobiju, morat će poduzeti mjere. 

- Morat ćemo nešto poduzeti, a to nešto bit će vrlo visoke carine na automobile i druge proizvode koji stižu u našu zemlju - rekao je Trump u odvojenom razgovoru za američku televiziju CNBC.

Dodao je, ipak, da vjeruje da će EU, u konačnici, pristati na sporazum. 

- Oni će sklopiti sporazum zato što moraju - zaključio je američki predsjednik.  

Podsjetimo, tokom boravka u Davosu Trump je za "Fox Business News" rekao da bi carine na uvoz automobila iz EU mogle iznositi 25 posto, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.