31.1.2020. 12:59
0
Veliko priznanje: Policija u SAD-u će odlikovati Srebreničanina Melisa Ibiševića
Melis Ibišević, 29-godišnji policajac koji je izbjegao genocid u Srebrenici i skupa sa majkom i sestrom otišao u SAD, će primiti odlikovanje policije u Lakewoodu zbog spremnosti koju je pokazao kada je pokušao da spasi jedan život, piše list Westword iz Denvera.

Ibišević se nalazio u jednom lokalnom restoranu kada je jedna osoba utrčala i rekla da je neki muškaracu upravo skočio sa krova obližnje zgrade. Mladi policajac je reagovao brzo, te je pokušao da primjeniti prvu pomoć.

“Nije preživio, mada smo se trudili uradili sve što smo mogli da ga spasimo,” ispričao je Ibišević za Westword.

Ali zbog spremnosti i brze reakcije u toj situaciji, Ibišević će biti odlikovan 21. februara ove godine.

Ibišević se rodio 1990. godine u selu nadomak Srebrenice. Njegov otac Junuz je također bio policajac, te se pridružio Armiji BiH početkom rata i učetvovao u odbrani grada.

Posljednji put kada je Melis vidio svog oca je bilo 11. jula, 1995. godine - dan kada je pala Srebrenica.

Ostaci Junuza Ibševića su pronađeni u masovnoj grobnici prije oko 10 godina, piše Westword.

“Obdukcija je pokazala da je imao prostrijelne rane u području rebara i u glavi, te da su mu nedostajala noge,” rekao je Melis za list.

“Ostalo mu je samo pola glave,” dodala je njegova majka, Mina.

Dok je Junuz Ibišević pokušavao da pobjegne tog dana, srpski vojnici su poslali Melisa, njegovu sestra i majku u prostorije jedne fabrike, gdje su odvajali žene i djecu od muškaraca.

“Tada su nam ubili djeda,” ispričao je Melis, koji je skupa sa majkom i sestrom zatim prevezen na teritoriju pod kontrolom ARBiH.

Završili u Sarajevu, ali je Mina Ibišević je 1999. zatražila da boravak u SAD.

Nakon tri godine, stigli su u Denver. Niko nije poznavao engleski jezik.

Međutim, Mina je ubrzo uspjela da dobije posao kao čistačica u kasinu, dok je Melis upisao šesti razred osnovne škole u Lakewoodu.

Melis je uvijek želio da bude policajac, kao i njegov otac.

“Te priče koje mi je majka uvijek pričala, ‘biti ćes super heroj, štititi ljude, spašavati živote’ - to je ono što me inspirisalo,” rekao je za Westword, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.