1.2.2020. 9:42
0
Neki novi vjetrovi pušu Evropom: Velika Britanija zvanično napustila EU!
Ujedinjena Kraljevina je u ponoć, odnosno 23 sata u petak po lokalnom vremenu, napustila Evropsku uniju uz slavlje zagovornika Brexita.

Ujedinjeno Kraljevstvo je tako postalo prva članica u istoriji Evropske unije koja je napustila tu zajednicu, koja sada ima 27 članica.

Evropska unija do sada nikada nije izgubila neku članicu, već se isključivo širila.

Građani Velike Britanije odlučili su da napuste Evropsku uniju na referendumu održanom 23. juna 2016. većinom od 51,9 posto glasova. Tadašnja britanska premijerka je u martu 2017. po članu 50 ugovora o Evropskoj uniji formalno pokrenula proces istupanja iz EU-a nakon čega su počeli složeni pregovori, koje je trebalo okončati "razvodom" 29. marta 2019. 

Prva verzija sporazuma o razdruživanju, koju je Brisel zaključio s tadašnjom britanskom premijerkom Theresom May, odbačena je tri puta u britanskom parlamentu, zbog čega je datum Brexita više puta odlagan.

Njen nasljednik Boris Johnson postigao je novi dogovor s Briselom sredinom oktobra 2019.

Nakon novog pomjeranja datuma izlaska na 31. januar 2020. godine, na vanrednim izborima u decembru osvojio je ubjedljivu većinu u parlamentu i to je napokon omogućilo ratifikaciju Sporazuma o povlačenju.

Johnson i čelnici Evropske unije su 24. januara potpisali sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, a Evropski parlament ga je 29. januara potvrdio.

Ujedinjeno Kraljevstvo se 1973. godine pridružilo Evropskoj ekonomskoj zajednici, iz koje je nastala današnja Evropska unija, a već 1975. je u toj zemlji održan referendum o članstvu u zajednici na kojem se, za razliku od posljednjeg, dvije trećine Britanaca izjasnilo za ostanak u EEZ-u.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.