13.2.2020. 11:13
0
Rusija propustila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a: Usvojena rezolucija o Libiji, SAD optužile Rusiju za sudjelovanje u sukobima
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u srijedu je usvojilo rezoluciju koja traži od zaraćenih strana u Libiji predanost trajnom primirju i osudu sve žešćeg nasilja, dok se Rusija suzdržala od glasanja.
Britanski nacrt rezolucije podržava berlinski samit o Libiji održan 19. januara kada su međunarodni čelnici obećali podržati UN-ov embargo na oružje Libiji, omogućavanje mirovnog procesa i okončanje vanjskog uplitanja i vojne podrške zaraćenim frakcijama.

Tekst također poziva na nastavak razgovora između frakcija u Ženevi pod okriljem UN-a, nakon što je prvi krug razgovora okončan u subotu bez sporazuma o prekidu vatre.

Rusija, koja se nije pridružila ostalim članicama 14-članog vijeća u usvajanju rezolucije, požalila se da je ona "sačinjena u žurbi" i da ima veliku manu: "Nedostatak jasno izražene saglasnosti među samim libijskim stranama".

-  Imamo ozbiljne sumnje da li će, u formi u kojoj je sačinjena, ova rezolucija doprinijeti bilo kakvoj vrsti rješenja - izjavio je ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia.

Rusija je ranije tražila da predloži amandmane na tekst, uključujući i promjenu formulacije izražavanja brige zbog rastućeg angažmana stranih plaćenika i "stranih terorističkih boraca". Promjene nisu prihvaćene.

Američki zvaničnici optužuju Moskvu da preplavljuje Libiju plaćenicima.

Libija je zahvaćena haosom od svrgavanja dugogodišnjeg čelnika Moammara Gaddafija i postala je bojno polje za suparničke snage koje uživaju podršku vanjskih sila.

(Fena)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.