17.2.2020. 9:32
0
Nakon 'Ciare' Velika Britanija pogođena vremenskom nepogodom 'Dennis'
Iza Velike Britanije je još jedan vikend obilježen ekstremnim vremenskim uvjetima kada je u samo 48 sati količina padavina premašila uobičajeni mjesečni prosjek.

Oluja 'Dennis' uzrokovala je brojne incidentne situacije u dijelovima Engleske i Velsa dok su se lokalne vlasti borile se sa podivljalim rijekama koje su se izlile iz korita i izolirale nekoliko lokalnih zajednica.

Nedjelja je bila naročito teška za stanovništvo i spasilačke timove - broj upozorenja samo na taj dan iznosio je 594.

Život su izgubila dva muškarca koji su u subotu izvučeni iz mora na jugoistočnoj obali Engleske.

Britanski meteo ured je po prvi put od decembra 2015. godine objavio 'crveno upozorenje' zbog poplava od ekstremne opasnosti po život.

Iako je upozorenje bilo na snazi samo nekoliko sati, policija Južnog Velsa proglasila je vanrednu situaciju dok su vatrogasne službe i spasilački timovi pokušavali pomoći lokalnim zajednicama pogođenim višestrukim poplavama i klizištima. Stanovništvu Skenfritha u pokrajini Monmouthshire savjetovana je evakuacija kao jedina mjera spašavanja života.

Meteo ured je izvijestio da je najveća brzina naleta vjetra u subotu iznosila 146 km/h u Aberdaronu u sjevernom Velsu. U velškoj pokrajini Powys u toku 48 sati do nedjelje ujutru palo je oko 157,6 mm kiše.

Iako je drugi dan vikenda broj upozorenja o poplavama reduciran, u jednom trenutku izbrojano je ravno 360 još aktuelnih kriza.

Poplave uzrokovane neprekidnim obilnim kišama pogodile su i sjever Francuske gdje je u dva dana pala količična kiše uobičajena za period od tri sedmice.

Upozorenja će vjerovatno ostati na snazi izvjesno vrijeme dok se Velika Britanija oporavlja od oluje Ciara koja je odnijela osam života u Evropi, prenose britanski mediji.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.