17.2.2020. 18:13
0
Države članice EU usuglasile se oko okončanja operacije Sophia
Države članice Evropske unije usuglasile su se u ponedjeljak oko okončanja operacije Sophia, mornaričke misije bloka na Mediteranskom moru, i pokrenule su novi napor koji se više fokusira na provođenje embarga UN-a za naoružanje Libiji, saopćio je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

- Operacija Sophia je zatvorena. Završena - izjavio je Asselborn novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova EU. Kazao je da je postignut "politički sporazum" o zatvaranju operacije, pokrenute u 2015. protiv krijumčara ljudima, kada joj mandat istekne u martu.

Istaknuo je da novi pravni tekst koji definira tačne odredbe nove misije moraju sačiniti eksperti. Ideja je da se nova misija pomjeri zapadnije, daleko od uobičajenih morskih ruta kojima se kreću migranti napuštajući Libiju u potrazi za boljim životom u Evropi.

Komentirajući još neimenovanu operaciju, Asselborn je izjavio: "Njen glavni cilj je provođenje embarga na oružje".

- Ukoliko nema oružja nema ni rata. U Libiji je na stotine hiljada komada naoružanja - kazao je.

Asselborn je istaknuo da će nova operacija "imati tri nivoa, u zraku, satelitski i na moru". Ukoliko šef evropske diplomatije Josep Borrell procijeni da se spašavanje migranata na moru treba uvrstiti u operaciju, "sredstva će biti povučena s relevantne oblasti".

Mornarička misija pokrenuta je u 2015. u jeku migrantskih pokreta morskim rutama od sjeverne Afrike do Evrope. Njen cilj je bio poraziti krijumčare migrantima i provoditi embargo na oružje sukobom zahvaćenoj Libiji, što se redovno izbjegavalo, prenosi Associated Press.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.