18.2.2020. 11:11
0
Ljekari traže da se zaustavi medicinsko zanemarivanje Assangea
Više od 100 ljekara optužilo je Britaniju da onemogućava potrebnu zdravstvenu zaštitu uhapšenom osnivaču WikiLeaksa, Julianu Assangeu te da dopušta tretman za koji je predstavnik UN-a rekao da graniči s mučenjem.

Ljekari su zatražili od Londona da zaustavi "psihološko maltretiranje i medicinsko zanemarivanje Assangea prije nego bude kasno". 

"Kada bi Assange umro u britanskom zatvoru, što je mogućnost na koju je posebni izaslanik UN-a upozorio, bilo bi to stoga što je zapravo bio mučen do smrti", objavila je grupa Ljekari za Assangea u pismu medicinskom časopisu The Lancet.

Grupu čini 117 ljekara iz 18 zemalja, navodi se u pismu.

Ljekari ističu da se slučaj Assangea, osnivača Wikileaksa,  odnosi  na pravo, slobodu govora, štampe i izdavaštva te na politiku. Međutim, također se jasno odnosi na medicinu i javno zdravstvo.

Slučaj Assangea zahtijeva pomnu pažnju medicinske struke i usklađeno djelovanje, navodi se u pismu objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.