18.2.2020. 12:07
0
Susret EU i osnivača Facebooka: Zakonsko reguliranje Facebooka i drugih high-tech giganata
Osnivač i direktor najpoznatije društvene mreže Facebook susreo se u ponedjeljak u Briselu sa predstavnicima EU kako bi raspravili nove prijedloge bloka o reguliranju oblasti vještačke inteligencije.

Mark Zuckerberg je zadnji u nizu čelnika američkih high-tech kompanija koji su posjetili sjedište EU koja igra sve značajniju ulogu u reguliranju tehnologija na evropskom teritoriju.

Zuckerberg je posjetio Brisel nakon što je upozorio da buduće strožije regulative mogu ugušiti inovacije u oblasti visoke tehnologije.

Tokom posjete, Zuckerberg se između ostalih susreo i sa Margrethe Vestager, izvršnom potpredsjednicom EU čija oblast djelovanja obuhvata i digitalni razvoj EU.

Vestager će u srijedu objaviti prvi nacrt predloženih regulativa EU o vještačkoj inteligenciji, uključujući facijalno prepoznavanje, kao i digitalnu strategiju koja će imati ogromne implikacije za Facebook, Google i Apple. 

Podsjetimo, EU je već uvela i primjenjuje stroga pravila o privatnosti, što je dovelo do penaliziranja Googla i sličnih u astronomskim iznosima od nekoliko milijardi dolara.

Zuckerberg je prethodno izjavio da smatra da velike tech kompanije poput Facebooka trebaju još strožiji nadzor relevantnih vlada.

- Smatram da bi zakonsko reguliranje moglo ugroziti Facebook kratkoročno, ali će u konačnici biti bolje za sve, uključujući i nas.

Predstavnici Facebooka smatraju da tech kompanije ne bi trebalo kažnjavati zbog objavljivanja nedozvoljenih/nelegalnih govora jer bi bilo krajnje nepraktično zahtijevati od internet platformi da odobre svaku objavu, prenosi Euronews.

Oni preporučuju da tech kompanije formiraju lako dostupne kanale putem kojih se može prijaviti štetni sadržaj, a da bi vlade trebale definirati šta podrazumijeva 'štetni sadržaj'.

EU predstavnici koji su se susreli sa Zuckerbergom izjavili su nakon sastanaka da on počinje prihvatati evropski pristup reguliranju pomenute oblasti, ali da nije uredu da prebacuje odgovornost na vlasti 'jer regulative ne mogu riješiti svaki problem'.

- O tome da li će Facebook biti sila dobra ili zla, nije na vladama ili zakonodavcima da osiguraju, komentirala je Vera Jourova, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost koja se također susrela sa osnivačem Facebooka.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.