20.2.2020. 13:31
0
Izrael i Palestinska uprava postigli dogovor o prekidu trgovinskog spora
FOTO: The Daily Star
Izrael i Palestinska uprava postigli su sporazum o prekidu petomjesečnog trgovinskog spora, izvijestili su zvanični izvori.

Spor je počeo u septembru kada je palestinska strana najavila bojkot izraelske teladi, čime je otvorena još jedna dimenzija dugog i složenog sukoba između dvije strane.

U odgovoru na bojkot, izraelski ministar odbrane Naftali Bennett u januaru je najavio da će se u cjelosti zaustaviti uvoz poljoprivrednih proizvoda sa palestinskih teritorija, što je zauzvrat navelo palestinsku stranu da učini isto u pogledu izraelskih poljoprivrednih proizvoda.

Reuters piše da Palestinci sa Zapadne obale izvoze u Izrael oko dvije trećine poljoprivrednih proizvoda.

Iz izraelskog ministarstva poljoprivrede tvrde da je bojkot teladi oštetio oko 400 izraelskih uzgajivača, a materijalna šteta samo od oktobra iznosi oko 70 miliona dolara.    

Vrhunac spora bila je izraelska zabrana palestinskog izvoza kroz Jordan koja je na snazi od 8. februara, što je vjerovatno i potaknulo strane da odluče riješiti spor.

U saopćenju izraelskog ministarstva odbrane stoji da je 'prekinut bojkot teladi i trgovina sa Palestinskom upravom će se obnoviti'.

Trgovinski odnosi između dvije strane su općenito čvrsti i funkcionalni još od privremenog mirovnog sporazuma iz devedestih godina, uprkos nebrojenim političkim krizama i razmjeni vatre nakon kolapsa primirja 2014. godine.

Retuers piše da su odnosi dodatno zategnuti od najave Trumpovog mirovnog plana za Bliski istok koji su Palestinci odbacili jer smatraju da favorizira Izrael.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.