29.2.2020. 17:18
0
Novi protesti u Hong Kongu
Hongkonška policija je u subotu bacila suzavac kako bi rastjerala stotine demonstranta u crnom, od kojih su neki naoružani benzinskim bombama, tokom skupa koji obilježava šest mjeseci od kada su vlasti upale u stanicu metroa i uhapsile demonstrante.

Posljednji sukobi su među najnasilnijim koji su se dogodili u gradu pod kineskom vlašću nakon razdoblja relativnog mira nakon intenzivnih antivladinih protesta koji su eskalirali u junu prošle godine, a strahovi zbog koronavirusa zadržavaju mnoge stanovnike u zatvorenom prostoru.

Stotine demonstranata okupili su se u i oko četvrti Mong Kok i stanice podzemne željeznice Prince Edward, gdje je 31. augusta došlo do najvećeg nasilja, kada je policija ispalila suzavac na prodemokratske demonstrante koji su bacali benzinske bombe.

Neki su uzvikivali "Oslobodite Hong Kong, revolucija našeg vremena", dok su drugi pozvali na rastjerivanje policije, koristeći slogane koji su obilježili prethodne demonstracije.

Kako se broj demonstranata povećavao, neki su zapalili vatru na Nathan Road u okrugu Kowloon, dok su drugi postavili blokade na putu. Stanica podzemne željeznice Mong Kok bila je zatvorena.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.