3.3.2020. 10:51
0
UN: Rusija odgovorna za ratne zločine nad civilima u Siriji
Istraga koju vode Ujedinjene nacije o zločinima protiv civilnog stanovništva u Siriji, po prvi put je optužila Rusiju za neposrednu umiješanost u ratne zločine zbog neselektivnog bombardovanja civilnih ciljeva.

Britanski Guardian piše da posljednji izvještaj UN-ove Neovisne međunarodne komisije za istrage za Siriju, analizira događaje u periodu juli 2019. do januara ove godine, s fokusom na napade 'pro-vladinih snaga' na civilne mete kao što su, primjerice, zgrade zdravstvenih ustanova.

Komisija se primarno fokusirala na dva incidenta gdje je dokazano da su ruske letjelice bombardovale civilna područja. I dok je i ranije sugerirana mogućnost odgovornosti za ratne zločine, ovog puta je pronađen i dokaz koji će podržati takve tvrdnje.

U prvom slučaju koji se desio 22. jula prošle godine, u dva navrata je bombardovana pijaca u gradu Ma'arrat al-Nu'man, 33 km južno od grada Idliba. Pritom su poginula 43 civila uključujući 4 djece, a 109 je povrijeđeno.   

U drugom napadu koji komisija istražuje, ruske snage su 16. avgusta bombardirale improviziranu nastambu za raseljene civile na brisanom prostoru na poljani u blizini Haasa u pokrajini Idlib. U tom napadu život je izgubilo 20 civila, a povrijeđeno je 40.   

Rusija odbacuje odgovornost za masovna ubistva civila u Siriji, navodeći da su zračni napadi isključivo podrška sirijskom režimu u borbi protiv terorističkih grupa.

Komisiju za istrage čine tri neovisna stručnjaka: Paulo Sérgio Pinheiro, pravni stručnjak iz  Brazila, Karen Koning AbuZayd, visoki američki UN zvaničnik, kao i Hanny Megally, stručnjak za ljudska prava iz Egipta.

Komisiju je formiralo Vijeće za ljudska prava 2011. godine s mandatom izvještavanja o kršenju ljudskih prava u Siriji, piše Guardian.

(Patria)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.