18.3.2020. 17:47
0
Izrael i Palestina zajedno djeluju protiv koronavirusa
Izrael i Palestinska uprava uspostavili su zajedničku sobu za operacije u borbi protiv korona virusa, izvijestio je u utorak uvečer glasnogovornik Palestinske uprave Ibrahim Milhem.

- Naše zajedničke granice i odnosi zahtijevaju da se poduzmu oštre mjere i saradnja na najvišoj razini kako bi se spriječilo širenje korona virusa, objasnio je Milhem.

Izraelsko ministarstvo odbrane potvrdilo je ovaj potez ali je odbilo otkriti više detalja.

Ovakav razvoj događaja nije iznenadio palestinsku stranu jer je saradnja uspostavljena još od pojave prvog korona virusa početkom mjeseca.  

Broj slučajeva zaraze na palestinskim teritorijama iznosi 44, od toga najveći broj u Bethlehemu što je bilo razlogom da se tamo uspostavi policijski sat.

Izrael je palestinskom ministarstvu zdravlja proslijedio 200 setova za testiranje korona virusa. Testovi koje obave Palestinci šalju se na analizu u bolnicu u Izraelu.

Saradnja sa Izraelom je uvijek osjetljivo pitanje za Palestince, piše Jerusalem Post. Palestinska uprava je žestoko kritizirana zbog saradnje u oblasti sigurnosti s Izraelom, kao i promoviranje normalizacije odnosa.

Međutim, kritika je izostala zbog saradnje u borbi protiv korona virusa.

- Ko god se protivi saradnji s Izraelom u oblasti zdravlja, protivi se interesima našeg naroda, kazao je zvaničnik Palestinske uprave. 'Vrijeme je da razlike ostavimo po strani i zajedno se borimo protiv pandemije koja ne razlikuje Jevreja od Arapa', podvukao je zvaničnik.

Izraelski major Yotam Shefer, čelnik Međunarodnog odjela za civilnu administraciju kazao je u srijedu da je u protekle tri sedmice Koordinator za vladine aktivnosti na Teritorijama u saradnji sa izraelskim ministarstvom zdravlja, pružao neophodnu pomoć Palestincima u kontekstu borbe protiv korone.  

- Isporučeno je 400 medicinskih setova koji omogućuju nadzor nad virusom i 500 setova zaštitne opreme za palestinsko medicinsko osoblje i sigurnosne snage, tvrdi Shefer. 'Organizirane su zajedničke medicinske edukacije i radionice za izraelsko i palestinsko osoblje na kojima su stekli znanja o virusu i načinu borbe protiv zaraze', izvijestio je Shefer.

Zbog širenja virusa, zatvorene su Zapadna obala i Gaza, a prolaz je dozvoljen samo za slučajeve potrebe transfera u izraelske bolnice, kao i za palestinsko medicinsko osoblje.

Shefer je također izjavio da se saradnja između Izraela i Palestinske uprava dešava u više polja, uključujući civilno i sigurnosno.

- U ovom slučaju govorimo o zdravlju, a to je naš vrhovni prioritet. Naša saradnja s Palestinskom upravom je vrlo bliska i vrlo čvrsta. Radimo zajedno jer shvatamo da naposlijetku ovaj virus ne poznaje granice i ne razlikuje Izraelce od Palestinaca ili druge. Namjeravamo nastaviti ovu saradnju i koordinaciju, podvlači izraelski major Yotam Shefer, prenosi Jerusalem Post.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.