24.3.2020. 16:10
0
Sjedinjene Države 'imaju potencijal' da budu novi epicentar epidemije
Sjedinjene Države mogle bi postati globalni epicentar epidemije korona virusa, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), dok su u Britaniji uvedene mjere blokade društvenog života, a organizatori Olimpijade u Tokiju razmatraju odgađanje Olimpijskih igara 2020.

Kineska pokrajina Hubei, gdje je virus prvi put identifikovan u decembru prošle godine, saopćila je, međutim, da će ukinuti putna ograničenja ljudima koji napuštaju tu regiju dok se epidemija u njoj ublažava.

S ekonomskog aspekta, poslovne aktivnosti propadaju od Australije i Japana do zapadne Evrope rekordnim tempom u martu, dok se očekuje da se podaci iz Sjedinjenih Država, koji će biti još sumorniji, objave tokom dana.

- Epidemija koronavirusa predstavlja veliki vanjski šok na makro planu, nalik na prirodnu katastrofu velikog obima - saopćili su analitičari u investicijskom institutu BlackRock.

Glasnogovornica WHO Margaret Harris izjavila je u Ženevi da je uočeno "veoma veliko ubrzanje" broja zaraza koronavirusom u Sjedinjenim Državama, koje imaju potencijal da postanu novi epicentar.

Tokom proteklih 24 sata, 85 posto novih potvrđenih slučajeva došlo je iz Evrope i Sjedinjenih Država, saopćila je ona novinarima. Od te brojke, 40 posto dolazi iz Sjedinjenih Država.

Upitana mogu li Sjedinjene Države postati novi epicentar, Harris je izjavila: "Sada uočavamo veliko ubrzanje broja slučajeva u SAD-u. Tako da one imaju taj potencijal. Ne možemo reći da će biti tako, ali one imaju potencijal", prenosi Reuters. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.