27.3.2020. 8:21
0
U Americi rapidno raste broj oboljelih od koronavirusa, već su zemlja sa najviše zaraženih na svijetu
Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u SAD u četvrtak je dostigao 85.900 čime je nadmašena Kina iz koje se virus prvobitno počeo širiti, pokazala je statistika Univerziteta Johns Hopkins.

Međutim, u pogledu broja smrtnih ishoda koji iznosi 1.300, još uvijek su iza Kine koja je izgubila 3.169 svojih stanovnika.

Najugroženija evropska zemlja Italija samo u četvrtak je registrirala 6.153 novih infekcija, čime je ukupan broj zaraženih u svijetu prešao pola miliona.

Francuska koja ima 29.155 zaraženih, u četvrtak je prijavila čak 365 novih smrtnih slučajeva, uključujući šesnaestogodišnju djevojčicu.

U Španiji je samo u četvrtak zabilježeno 655 novih smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj nadmašio 4.100, sa ukupnim brojem zaraženih u zemlji 56.000. Španija je po fatalnom epilogu nadmašila Kinu, a zajedno sa Italijom predstavlja zemlje koje su u epidemiji izgubile najviše svojih stanovnika.

Broj zaraženih ubrzano raste i u Njemačkoj i sada iznosi 42.288 sa 253 smrtna slučaja. Samo u jednom danu je prijavljeno 5.780 novih oboljelih, a 55 osoba je preminulo.

U četvrtak je u Velikoj Britaniji preminulo 115 osoba te sada ukupan broj iznosi 578.

Francuska je kaznila više od 225.000 svojih građana zbog kršenja naredbe o nekretanju.

Južna Afrika ima najviše slučajeva na afričkom kontinentu i to oko 1.000.

Zbog gubitka posla, više od 3,2 miliona Amerikanaca se prijavilo za pomoć nezaposlenima. Predsjednik Trump je u međuvremenu izjavio da do Uskrsa želi 'ponovo otvoriti zemlju' kako bi se spriječio ekonomski kolaps. SAD su prve u svijetu po broju zaraženih a treće po broju smrtnih slučajeva, sa više od 1.300 preminulih. Kako se broj zaraženih mijenja munjevitom brzinom, SAD će vjerovatno postati novi epicentar pandemije.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.