28.3.2020. 22:44
0
Njemački naučnici dešifrovali strukturu enzima koji je ključan za razmnožavanje koronavirusa
Istraživači Linlin Zhang i Rolf Hilgenfeld sa Univerziteta u Lübecku napravili su pravi pomak tako što su dešifrovali strukturu enzima koji je ključan za umnožavanje novog koronavirusa.

Naučnici su, osim toga, otkrili inhibitor koji djeluje protiv novodekodirane glavne proteaze virusa SARS-CoV-2, piše njemački Merkur.

Riječ je o glavnoj virusnoj proteazi Mpro, bez koje koronavirus ne može kopirati svoj genetski materijal (RNA) iz stanice domaćina i tako ga umnožiti.

Pobliže istraživanje enzimske strukture sada bi moglo pomoći u borbi protiv virusa. Inhibitor koji je razvijen protiv srodnih koronavirusa već je učinkovito testiran na miševima.

Glavna proteaza je odlučujući faktor u borbi protiv virusa jer se bez njega ne može umnožiti. Otkrićem dvojice istraživača Lübecka, Zhanga i Hilgenfelda, sada se otvara novi pristup za razvijenje sredstava protiv novog koronavirusa.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.