3.4.2020. 9:30
0
Odakle potiče test za COVID-19 i koje zemlje prednjače u testiranju
Zemlje svijeta različito pristupaju testiranju na COVID-19; neke su počele znatno ranije od drugih, i – intenzivnije, obuhvaćajući stotine hiljada stanovnika sa ili bez simptoma.

Kina je ispred drugih kad je u pitanju testiranje, dijelom jer je tamo sve i počelo, ali i zato što već ima iskustvo sa virusom SARS.

Jedan od najranijih testova razvio je kineski Centar za kontrolu i prevenciju oboljenja. Profil ovog testa bio je postavljen na web stranicu Svjetske zdravstvene organizacije već 24. januara, ubrzo nakon što je objavljeno da je Wuhan 'pod ključem'.

Istovremeno, autonomni Hong Kong razvio je vlastiti test za koronu – radi se o timu stručnjaka koji je svojevremeno pomogao da se identificira SARS.

Kao jedan od najvećih hemijskih proizvođača, Kini je vrlo brzo uspjelo da proizvede veliki broj testova.  

Njemačka je među prvima procijenila da bi korona virus mogao postati globalni problem. Početkom januara, berlinski naučnik Olfert Landt je primijetio sličnost korone i SARS-a i zaključio da je testiranje ključno. Landt i njegova kompanija su dizajnirali test koji se temelji na onom za Sars i druge poznate korona viruse. Njihov protokol je objavljen 17. januara, čak prije kineskog testa. Do kraja februara Landt je proizveo 4 miliona testova i nastavio proizvoditi 1,5 milion sedmično.

Njemačka testira oko 12.000 stanovnika dnevno.

Južna Koreja kojoj se aplaudira za pravilan pristup epidemiji, napravila je najveći iskorak u pogledu testiranja. Procjenjujući odmah u početku da se radi o ekstremno visokoj virulenciji, Južna Koreja je kao prioritet odredila identifikaciju i izoliranje osoba koje testiraju pozitivno, uvodeći oko 15.000 testiranja dnevno. Do sada je testirala oko 300.000 osoba, uključujući drive-in stanice koje sada imitiraju i druge zemlje.  

Obzirom da je mala a bogata zemlja, Južna Koreja je u poziciji da testira veći broj stanovnika, uključujući i one bez simptoma.

Italija je odmah iza Njemačke po broju testiranja; do sada je izvršeno oko 200.000.

Italijanski premijer Guiseppe Conte u početku je pripisivao visok broj slučajeva infekcije testiranju osoba bez simptoma, sugerirajući da je Italija pokazivala veći broj slučajeva od drugih zemalja jer je više testirala.

Međutim, kasnije se pokazalo da je testiranje poslužilo kao ključno upozorenje i Italiji i svijetu o galopirajućoj katastrofi.

 (Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.