20.4.2020. 14:40
0
Pandemija virusa u Belgiji premašila vrhunac, razmatra se ublažavanje mjera
Belgijska kriza s pandemijom koronavirusa nadmašila je svoj vrhunac, dok je broj ljudi koji su primljeni u bolnice s bolešću COVID-19 pao na najniži nivo u posljednjih mjesec dana, saopćili su zvaničnici u ponedjeljak.

Belgija, zemlja s najvećim brojem potvrđenih slučajeva COVID-19 po glavi stanovnika i s njima povezanih  smrtnih slučajeva, objavila je da su 232 osobe prebačene u bolnice u nedjelju, što je najniža cifra od 19.marta.

- Nekoliko je indikatora koji pokazuju da idemo u pravom smjeru - izjavio je  Emmanuel Andre, portparol belgijskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, na konferenciji za novinare.

- I da, po definiciji, mi se krećemo prema onome što se naziva deblokada. To je progresivno širenje sigurnosne zone oko nas, tako da razmišljamo kako da organiziramo nove mjere  - kazao je.

Belgijsko vijeće za nacionalnu sigurnost trebalo bi da zasejeda u petak kako bi raspravljalo o ublažavanju mjera ograničenja od 4. maja.

Zvaničnici su također saopćili kako je moguće da je ta zemlja premašila i vrhunac po broju preminulih. Belgija je javila o 168 novih smrtnih slučajeva u ponedjeljak, čime je ukupan broj umrlih porastao na 5.828.

 Vlada je u prošloj sedmici produžila mjere na kontroli širenja koronavirusa do 3. maja, ali je sada dopustila ponovno otvaranje nekih prodavnica i vrtnih centara, prenosi Reuters.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.