3.5.2020. 19:14
0
Papa Franjo: Vakcina protiv koronavirusa mora biti dostupna svima širom svijeta
Papa Franjo je pozvao na međunarodnu naučnu saradnju u otkrivanju vakcine protiv koronavirusa i naglasio da uspješna vakcina treba biti dostupna svima širom svijeta.

The Jerusalem Post piše da je papa Franjo zbog pandemije ovu poruku poslao iz papske biblioteke, a ne s Trga svetog Petra prilikom čega se zahvalio svim ljudima koji rade u službama za vanredne situacije i obavljaju druge suštinski važne poslove u vrijeme pandemije koronavirusa.

Založio se i za međunarodnu saradnju u borbi protiv virusa, kojim je do sada u svijetu zaraženo skoro 3,5 miliona ljudi, dok je više od 240.000 umrlo.

"Zapravo je potrebno ujediniti naučne sposobnosti na transparentan i nepristrsan način kako bi se pronašla vakcina i definirala odgovarajuća terapija", kazao je tom prilikom papa Franjo.

Također je ukazao na značaj garantiranja univerzalnog pristupa suštinski važnim tehnologijama kako bi svaka zaražena osoba u svim dijelovima svijeta imala adekvatnu njegu i dobila odgovarajuće lijekove.

Mnogi svjetski lideri su se u aprilu obavezali da će ubrzati rad na testovima i razvoju lijekova i vakcine protiv koronavirusa i samim time ih učiniti dostupnim ljudima širom svijeta. Međutim, SAD nisu učestvovale u inicijativi koju je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Američki predsjednik Donald Trump je u više navrata kritikovao rad WHO-a rekavši kako su sporo reagovali na pandemiju koronavirusa i da su "orijentisani prema Kini", a kao posljedica svega toga bila je obustava finansiranja rada ove organizacije. S druge strane, reagovala je i WHO koja je "odbranila" svoje upravljanje trenutnom krizom.

U proteklom periodu je i veliki broj farmaceutskih kompanija u svijetu razvio testove za identificiranje antitijela koja se razvijaju u organizmu nakon kontakta s virusom.

Većina eksperata je mišljenja da je potrebno najmanje od 12 do 18 mjeseci kliničkog testiranja kako bi se garantirala sigurna i efikasna vakcina.
 
(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.