4.5.2020. 12:31
0
Mike Pompeo tvrdi da je virus korone nastao u kineskom laboratoriju: Oni imaju historiju inficiranja cijelog svijeta!
Američki državni sekretar Mike Pompeo nastavlja insistirati da je COVID-19 potekao iz laboratorije u kineskom Wuhanu, što je suprotno čak i tvrdnjama američke obavještajne službe da to nije slučaj.

U razgovoru sa voditeljem emisije 'This Week' televizije ABC u nedjelju, Pompeo je rekao da 'postoji značajna količina dokaza da je ovo došlo iz laboratorije u Wuhanu. Najbolji stručnjaci za sada smatraju da je to stvorio čovjek'.

Međutim, nešto ranije, 30. aprila, američki Ured direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI) izdao je saopćenje u kome se kaže:

- Cjelokupna obavještajna zajednica je kontinuirano obezbjeđivala ključnu podršku američkim zakonodavcima kao i onima koji učestvuju u odgovoru na epidemiju virusa koji je potekao iz Kine. Obavještajna zajednica se također slaže sa širim naučnim konsenzusom da COVID-19 nije stvorio čovjek te da nije genetski modificiran.

Pompeo je u toku razgovora također rekao da ne vjeruje da je virus namjerno raširen, ali je ponovio oštre kritike prema Kini zbog njihovog odgovora na širenje zaraze.

- Sjetite se, Kina ima historiju inficiranja cijelog svijeta, a imaju i historiju upravljanja laboratorijama koje su ispod standarda, podvukao je Pompeo i dodao da 'ovo nije prvi put da je svijet izložen virusu zbog grešaka u kineskom laboratoriju. I obavještajna zajednica nastavlja raditi svoj posao kako bi se to utvrdilo, da bi mogli biti sigurni'.

I američki predsjednik Trump je u više navrata optužio Kinu za širenje virusa koje je dovelo do pandemije.

SAD imaju najveći broj smrtnih ishoda usljed korona virusa – više od 68.602, kao i najveći broj zaraženih koji se približio 1,2 miliona.

U svijetu je broj zaraženih dostigao 3.567.000, dok je preminulo više od 248.000 ljudi, prenosi Euronews.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.