21.5.2020. 12:55
0
Ministar zdravstva apeluje na Irance da ne putuju tokom Ramazanskog bajrama
Vodeći iranski zdravstveni zvaničnik apelovao je na Irance da izbjegavaju putovanja tokom bajramskih praznika kako bi zaobišli rizik novog vala zaraze koronavirusom, javila je u četvrtak državna televizija.

Iranci često putuju po raznim gradovima širom zemlje kako bi obilježili kraj muslimanskog svetog mjeseca ramazana, dok je ministar zdravstva Saeed Namaki izjavio da bi to moglo dovesti do zanemarivanja društvene distance i pojave novih slučajeva COVID-19.

-  Tražim od vas da ne putujete tokom bajrama. Definitivno, takva putovanja znače nove slučajeve zaraze. Ljudi ne bi trebali putovati u i iz visoko rizičnih crvenih zona  – navodi državna televizija izjavu Namakija.        

- Oko 90 posto stanovništva u brojnim regijama još nije zaraženo bolešću. U slučaju nove epidemije, bilo bi veoma teško za mene i moje kolege da je kontroliramo - kazao je.

Potvrđeni broj slučajeva u Iranu respiratorne bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom u srijedu je porastao za 2.346 na ukupno 126.949 osoba, saopćilo je ministarstvo zdravstva. Broj preminulih iznosi 7.183, i najviši je u regiji Bliskog istoka.

 U izvještaju parlamentarnog istraživačkog centra sugerira se da bi stvarni broj zaraza i smrtnih slučajeva mogao biti dvostruko viši od onoga koji objavljuje ministarstvo zdravstva.

Zabrinuta da bi mjere ograničavanja javnih aktivnosti mogle dodatno naškoditi ekonomiji ionako teško narušenoj američkim sankcijama, vlada je, ipak, ublažila većinu ograničenja u svakodnevnom životu krajem aprila, prenosi Reuters.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.