21.5.2020. 22:59
0
Njemačka: Anti korona protesti s okusom desnice
Na hiljade građana Njemačke planira okupljanja tokom narednog vikenda kako bi protestovali protiv vladinog upravljanja epidemijom korona virusa.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Mass upozorio je građane da se distanciraju od rastućeg pokreta koji uključuje radikalne ekstremiste, teoretičare zavjere, protivnike vakcina i antisemite, nakon što su obavještajne strukture upozorile da ekstremističke grupe zloupotrebljavaju strah masa od virusa kako bi pridobile njihovu podršku.  

- Oni koji svijetom šire teorije zavjere, bez maske, bez držanja distance, bez ikakvog obzira za druge, iza privida hrabrosti kriju mržnju, a iza slobode čisti egotizam, naglasio je Mass.  

Među demonstrantima su uglavnom oni koji optužuju vladu da je izmislila virus kako bi uspostavila diktaturu. Na meti su kancelarka Angela Merkel, njen ministar zdravstva Jens Spahn, kao i brojni virolozi i epidemiolozi koji ih savjetuju.

Demonstranti često prikazuju američkog milijardera Billa Gatesa kao satansku figuru koja je kreirala vanrednu situaciju kako bi postigla dominaciju u svijetu.

Neki od slogana demonstranata su 'prisiljen' i 'nevakcinisan'. Naime, jedna od teorija koja se proteže na parolama demonstranata kao i na društvenim mrežama je da će se program vakcinisanja iskoristiti za implantaciju čipa u svjetsku populaciju kako bi se lakše kontrolisala.

Pripadnici ovog antivladinog pokreta mjeru fizičkog distanciranja nazivaju 'društvenim Holokaustom'.

Prošlog vikenda, na demonstracijama u Berlinu, Minhenu, Štutgartu, Kelnu, Frankfurtu i drugim njemačkim gradovima, okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a proteste su najavili i za naredni vikend.  

Općinske vlasti Štutgarta u četvrtak su pod parolom 'zaštita protiv infekcije' zabranile proteste koje je organizovala desničarska stranka AfD, na kojima se trebala obratiti jedna od vrhovnih figura te stranke Alice Weidel. Iz AfD-a tvrde da će nastojati ukinuti zabranu.


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.