26.5.2020. 10:52
0
Neutemeljene tvrdnje da Pakistan na “migrantske rute šalje zatvorenike”!
Ovaj članak je editovan 9. decembra 2021. iz razloga što je naš portal prenio neutemeljene tvrdnje Glasa Srpske "da Pakistan u borbi protiv prenaseljenosti i siromaštva koristi globalnu migrantsku krizu tako što osuđenike na dugogodišnje zatvorske kazne pušta iz zatvora i upućuje na migrantske rute".

Također je u članku kao izvor informacije navedena osoba iz vrha MUP-a RS, kao i neprovjerne informacije "da sigurnosne agencije u BiH odavno barataju tim informacijama, a kao dokaz koji ide u prilog tim tvrdnjama služe zvanični podaci koji kažu da najveći broj migranata u BiH dolazi upravo iz Pakistana.

Međutim, analiza portala Raskrinkavanje je pokazala kako Glas Srpske nije odgovorio na pitanje da li su ove tvrdnje provjerili još negdje, osim kod neimenovanog izvora iz “vrha MUP-a RS”. 

Raskrinkavanje je također kontaktiralo Mirnu Miljanović, načelnicu Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS, koja je u telefonskom razgovoru rekla sljedeće: „Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike nije pustilo tu informaciju, odnosno Glas Srpske nije od nas dobio tu informaciju.“

Analiza je također pokazala kako nigdje nisu pronađene tvrdnje o navodnom “državnom projektu” u kom Pakistan “šalje osuđenike na migrantske rute”, ili pak “izvozi” teroriste, osim u medijima koji su prenijeli ovu vijest, a što je slučaj i sa našim portalom.

Nadalje, tvrdnje da “bezbjednosne agencije, posebno na nivou BiH, imaju ove podatke” tako ostaju neprovjerene, budući da nijedna sigurnosna agencija niti institucija u BiH do sad u javnost nije iznijela takav podatak.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.