30.5.2020. 21:30
0
Pomoć za 850.000 najugroženijih porodica: 'Historijska mjera' španske socijalističke vlade
Španska vlada u petak je usvojila prijedlog 'minimalnog vitalnog dohotka' za 850.000 najugroženijih porodica u zemlji.

Premijer Pedro Sanchez koji dolazi iz vladajuće Socijalističke stranke nazvao je odluku 'historijskom mjerom' i dodao da 'zemlja ne može napredovati ako izostavi dio svog stanovništva' te da će utoliko 'štititi one koji su u najlošijoj situaciji, boriti se protiv siromaštva i doprinijeti ekonomskoj obnovi zemlje'.

Zamjenik premijera Pablo Iglesias iz ljevičarske stranke Podemos koja više od godinu dana promovira takav koncept, kazao je da je sprovedba ove mjere ubrzana zbog ekonomske krize uzrokovane pandemijom korona virusa.

Da bi se kvalificirale za pomoć, porodice su dužne dokazati da njihova mjesečna primanja iznose manje od 200 eura ili da je prosječni dohodak u domaćinstvu manji od 450 eura po osobi.

Primjerice, ako član porodice zarađuje manje od 200 eura mjesečno, a njegov/njen partner zarađuje 600 eura mjesečno – što je oko 400 eura po osobi, ispunjavaju uvjete za pomoć države.

Za ovu shemu pomoći kvalificiraju se i migranti koji žive i rade u Španiji duže od godinu dana, čak i ako nemaju boravišnu dozvolu a žrtva su trgovine ljudima ili zlostavljanja.

Za pomoć se mogu prijaviti i odrasli starosne dobi od 23 do 65 koji žive sami pod istim uvjetom visine prihoda.

Pojedinačni iznos pomoći će varirati između minimuma od 462 eura i maksimuma od 1.100 eura, ovisno i o tome ima li djece i nezaposlenih odraslih u datom domaćinstvu.

Ova shema pomoći vladu će koštati oko 3 milijarde eura godišnje, a dijelom će se finansirati kroz tzv. Tobin porez na digitalne kompanije i berzovne transakcije.

Sa 285.644 zaraženih korona virusom i više od 27.000 smrtnih ishoda, Španija je jedna od tri najugroženije evropske zemlje.

Nezaposlenost u Španiji je prije pandemije prelazila 13,5%, a MMF procjenjuje da će kao posljedica zatvaranja zemlje porasti na najmanje 20,8%, dok će ekonomska kontrakcija do kraja godine iznositi 8%.

Vlada je već osigurala 153 milijarde eura fiskalnog poticaja kako bi spriječila ekonomski kolaps.

 
(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.