9.6.2020. 8:56
0
WHO: U ponedjeljak zabilježen rekordan broj novozaraženih u svijetu
U ponedjeljak je zabilježen rekordan broj novih infekcija korona virusom na globalnoj razini, dok Svjetska zdravstvena organizacija apelira na sve zemlje da ne prestaju s naporima na suzbijanju zaraze.

- Nakon više od 6 mjeseci pandemije, ovo nije vrijeme za popuštanje pritiska, kazao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus na redovnom brifingu.

Samo u nedjelju je zabilježeno 136.000 novih slučajeva zaraze u svijetu, najviše u jednom danu od početka pandemije. Oko 75% od tog broja locirano je u 10 zemalja, uglavnom na američkom kontinentu i u Južnoj Aziji.

Odgovarajući na pitanje o Kini u kontekstu odgovornosti, dr. Mike Ryan iz SZO je podvukao da studija o upravljanju pandemijom može sačekati: 'Moramo se fokusirati na sprečavanje drugog talasa'.

Ryan je također rekao da broj novih infekcija nastavlja rasti u zemljama Centralne Amerike, kao i to da se radi o 'kompleksnim' epidemijama.  

On je pozvao na snažnije vođstvo vlada i međunarodnu podršku ovom regionu.

Brazil je u samom vrhu liste najugroženijih zemalja, odmah iza SAD. Prema podacima Worldometers, u toj zemlji do sada je potvrđeno 710.887 slučajeva zaraze, a preminulo je najmanje 37.312 osoba.

Epidemiolog SZO Maria van Kerkhove napominje da je Južnoj Americi neophodan 'sveobuhvatan pristup'.

U svijetu je zaraženo najmanje 7,2 miliona osoba, a preminulo je najmanje 409.000.

- Ovo je daleko od toga da je gotovo, podvlači van Kerkhove.

Ona je također komentirala pojavu gdje su mnoge zemlje identificirale asimptomatske slučajeve za koje nije potvrđeno da su širile zarazu: 'To je prava rijetkost'.

Upitan da komentira tehničku saradnju sa SAD nakon Trumpove izjave otprije 10 dana da prekida odnos sa SZO, Ryan je rekao da se SZO umnogome oslanja na stručnjake američkog Centra za kontrolu i sprečavanje oboljenja, kao i Nacionalnog instituta za zdravlje.

- Tako ćemo i nastaviti dok nam se ne naloži drugačije, dodao je šef odsjeka za vanredne situacije SZO Mike Ryan.

 

(Patria)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.