12.6.2020. 8:25
0
Potvrđena odluka o povlačenju američkih i koalicionih trupa iz Iraka
Irak i SAD potvrdili su namjeru povlačenja američkih trupa iz Iraka bez za to određenog roka, prenijela je novinska agencija INA citirajući iračkog premijera Mustafu Al-Kadhimija.

Irački parlament je nešto ranije ove godine usvojio odluku o povlačenju stranih trupa iz Iraka, što uključuje američke i koalicione snage.  

Al-Kadhimi tvrdi da je američko-irački Strateški dijalog prihvatio odluku iračkog parlamenta o američkom povlačenju, iako za to nije ponudio više detalja.

Ostaje nejasno da li se odluka odnosi i na vojne trenere za koje većina strana u pregovorima smatra da bi bilo prihvatljivo da ostanu u Iraku.

U zajedničkoj izjavi Strateškog dijaloga, zvanični Washington najavljuje nastavak smanjenja snaga dok će o njihovom statusu donijeti zajedničku odluku s iračkom vladom, naglašavajući pritom da ne planira trajne baze odnosno trajno vojno prisustvo u Iraku.

SAD također nude ekonomske savjetnike koji bi radili neposredno s iračkom vladom kako bi se potakao proces reformi, naročito u kontekstu pandemije korona virusa i pada cijena nafte, navodi se u zajedničkoj izjavi, prenosi Reuters.


(Patria)

SADIrak
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.