19.6.2020. 22:25
0
Koronavirus je već u decembru bio u Italiji, to je otkrila studija o otpadnim vodama
Italijanski naučnici kažu da su kanalizacijske vode iz dva grada sadržavale tragove koronavirusa u decembru, mnogo prije nego što su potvrđeni prvi slučajevi zaraze u ovoj zemlji.

Nacionalni institut za zdravlje (ISS) rekao je da su vode iz Milana i Torina pokazale tragove genetskog virusa 18. decembra.

Dokazima iz drugih zemalja dodaje se da je virus možda i cirkulirao znatno ranije nego što se mislilo, piše BBC.

Kineski zvaničnici su prve slučajeve potvrdili krajem decembra. Prvi slučaj u Italiji bio je sredinom februara.

Francuski naučnici su u maju rekli da su testovi na uzorcima pokazali da pacijent koji je 27. decembra u blizini Pariza liječen zbog sumnje na upalu pluća zapravo imao koronavirus.

U međuvremenu, u Španiji su otkriveni tragovi virusa u otpadnoj vodi prikupljenoj sredinom januara u Barceloni, nekih 40 dana prije nego što je otkriven prvi lokalni slučaj.

U svojoj studiji, naučnici ISS-a ispitali su 40 uzoraka otpadnih voda prikupljenih iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u sjevernoj Italiji u periodu od prošlog oktobra do februara. Otpadna voda iz Bolonje počela je pokazivati tragove virusa u januaru.

Na ISS-u su rekli da su rezultati potvrdili "strateški značaj" kanalizacijske vode kao alata za rano otkrivanje jer može signalizirati prisustvo virusa prije nego što se slučajevi klinički potvrde. Mnoge zemlje sada koriste ovu tehniku.

Iz Instituta kažu da imaju za cilj započeti pilot projekt praćenja otpadnih voda u turističkim mjestima u julu s ciljem uspostavljanja mreže praćenja otpadnih voda u cijeloj zemlji kasnije ove godine.

Više od 40.000 ljudi umrlo je od koronavirusa u Italiji.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.