23.6.2020. 17:00
0
Merkel s kolegama iz Portugala i Slovenije dogovorila prioritete obnove EU
Njemačka kancelarka Angela Merkel usuglasila se s kolegama iz Portugala i Slovenije da bi se EU trebala usmjeriti na ekonomsku i društvenu obnovu bloka nakon korona krize u narednih 18 mjeseci kada svaka od tih zemalja preuzme rotirajuće predsjedanje nad EU.

- Zajednički program trojke usmjerit će se na suočavanje s pandemijom COVID-19 i ekonomskom i društvenom obnovom Evrope. Cilj je ojačati otpornost EU na krize s pandemijama u dugoročnom periodu - navodi  u utorak  u izjavi za javnost portparol njemačke kancelarke Steffen Seibert nakon što su čelnici tri države održali video konferenciju.

Njemačka preuzima rotirajuće predsjedanje nad EU u julu, dok za njom slijedi Portugal u januaru 2021. i Slovenija u julu naredne godine, tako da trojka može pomoći u određivanju nekih od  prioriteta bloka.

-  Čelnici su se usuglasili, kako  bi se bavila društvenim posljedicama pandemije COVID-19, Evropa se mora brzo vratiti modelu rasta - saopćio je Seibert.

Dodao je da se troje šefova vlada dogovorilo da mjere borbe protiv klimatskih promjena  i digitalizacija moraju biti na čelu napora oporavka, prenosi Reuters.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.