29.6.2020. 12:20
0
"Spremni smo da pregovaramo sa Palestincima"
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak kako je spreman da pregovara s Palestincima na osnovu američkog mirovnog „plana stoljeća“ .

Izraelski desničarski čelnik uputio je taj apel u unaprijed snimljenom obraćanju konferenciji koju je organizirala „Hrišćanska unija za Izrael“, proizraelska evangelistička grupa s sjedištem u SAD.

Govoreći dva dana uoči datuma koji je zakazao za aneksiju dijelova Zapadne obale pod izraelskom okupacijom, Netaanyahu je zatražio od Palestinaca da „prigrle“ Trumpov plan.

- Ohrabrujem Palestince da ne izgube još jednu priliku - izjavio je Netanyahu.         

- Oni trebaju biti spremni na pregovore o postizanju istorijskog kompromisa koji bi mogao donijeti mir i Izraelcima i Palestincima. Izrael je spreman na takve pregovore, i ja sam spreman na takve pregovore – dodao je on.

Netanyahu je odredio 1. juli kao datum realizacije svog plana aneksije doline Jordana, koja čini oko 30 posto Zapadne obale, teritorije koju je osvojio tokom Bliskoistočnog rata u  1967. godini.

Palestinci i međunarodna zajednica osudili su plan kao kršenje međunarodnog prava i prijetnju regionalnoj stabilnosti, prenosi Xinhua.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.