7.7.2020. 15:58
0
Hulusi Akar: Neke zemlje pokušavaju koristiti NATO kao sredstvo protiv Turske
Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je da podrška koju Francuska u Libiji pruža Khalifi Haftaru nije u skladu s duhom savezništva.

Govoreći u intervjuu za BBC, u zračnoj bazi Misurata u Libiji, Akar je također naglasio da Francuska pokušava izazvati napetost sa Turskom da bi nadoknadila svoje političke greške, saopćeno je iz Ureda za komunikacije Sarajevo Predsjedništva Republike Turske.

Povodom tvrdnji da je turska mornarica maltretirala francuski brod u blizini libijske obale, ministar odbrane Turske je rekao: "Ne samo da nismo maltretirali francuski brod, nego je francuski brod izvršio vrlo opasan manevar intervenirajući na konvoj sa naša tri broda brzinom od 20 nautičkih milja. U narednim danima, NATO će otkriti istinu o ovom događaju".

Na pitanje o budućnosti Turske u Libiji, odgovorio je da dva naroda dijele 500 godina zajedničke prošlosti, vrijednosti i historije.

- Nastavit ćemo biti uz njih u ovim teškim danima - kazao je turski ministar odbrane.

Akar je istakao da neke zemlje, kad su određeni potezi Turske u suprotnosti s njihovim interesima, pokušavaju koristiti NATO.

- Neke zemlje, pojedinačno i individualno, koriste NATO kao alat za prilagođavanje naših stavova i postupaka za koje smatraju da su u suprotnosti s njihovim interesima - njegove su riječi.

Akar se osvrnuo na napetost na Egejskom moru,rekavši da Sporazum iz Laussane navodi da se 23 otoka neće naoružavati, međutim, "16 od tih otoka su naoružale naše komšije”.

Kritikovao je grčke dužnosnike zbog pretjeranih ceremonija i posjeta.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.