8.7.2020. 10:29
0
WHO potvrdila da se koronavirus prenosi zrakom
Svjetska zdravstvena organizacija je izvijestila da se globalni dnevni prosjek novih infekcija korona virusom povećao za 200.000, te iznosi dvostruko više nego u aprilu i maju.

Visoki dužnosnik te organizacije dr. Michael Ryan tvrdi da se smrtni ishod za sada stabilizirao, ali je upozorio na vremenski razmak od porasta potvrđenih slučajeva do prijave smrtnih ishoda.

Iz SZO je u utorak saopćeno da se pojavljuju novi dokazi o prijenosu virusa putem zraka u većoj mjeri nego ššto je to ranije sugerirano, nakon ššto je grupa naučnika apelirala na ovu organizaciju da ažžurira smjernice o načinima prijenosa virusa među ljudima.

Prije nove teorije, iz SZO su tvrdili da se virus primarno prenosi putem malih kapljica iz nosa ili usta inficirane osobe koje brzo padaju na tlo.

Obraćajući se na konferenciji za medije u utorak, Benedetta Allegranzi iz odjela za prevenciju i kontrolu infekcija pri SZO, navela je sljedeće:

- Mogućnost prijenosa putem zraka na javnim mjestima, naročito u vrlo specifičnim uvjetima poput zatvorenih prostora punih ljudi, sa lošom ventilacijom, ne bi se trebala odbaciti.

Allegranzi je dodala da se radi na prikupljanju i tumačenju dodatnih dokaza ove tvrdnje.

Apel za dopunu smjernica SZO dolazi od 239 naučnika iz 32 zemlje koji su u ponedjeljak u Žurnalu za klinička infektivna oboljenja objavili otvoreno pismo u kojem predstavljaju dokaze da djelići virusa koji se zadržavaju u zraku mogu zaraziti ljude.

- Željeli smo da prime k znanju naše dokaze, kazao je Jose Jimenez, hemičar sa Univerziteta u Koloradu i jedan od potpisnika otvorenog pisma.

Jimenez tvrdi da se ne radi o napadu na SZO: 'Ovo je naučna debata, ali smo osjećali da moramo izaći u javnost jer su (SZO) odbijali da čuju o našim dokazima i nakon što smo mnogo puta razgovarali o tome.'

On objašnjava da se medicinska profesija već dugo i žestoko opire konceptu prijenosa zrakom, sa vrlo visokim kriterijima za dokaze, ponajviše zbog straha od panike.  

- Ako ljudi čuju da se virus prenosi zrakom, medicinski radnici će odbiti da idu na radna mjesta u bolnicama, dalje objašnjava Jimenez i tvrdi da bi respiratorne maske N95 nestale sa tržišta i 'ne bi ništa ostalo za zemlje u razvoju'.


(Patria)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.