13.7.2020. 16:25
0
Dok raste broj zaraženih koronavirusom, cijena nafte u padu
Cijene nafte na svjetskim tržištima u ponedjeljak su blago smanjene uslijed vijesti o rekordnom dnevnom porastu slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu, uz veliki skok u SAD-u preko vikenda, dok trgovci za daljnje smjernice čekaju ovosedmični sastanak grupe OPEC+.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu tokom prijepodneva skliznula je za 53 centa, na 42,71 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 64 centa nižoj cijeni, od 39,91 dolara.

U fokusu tržišta su vijesti o novim slučajevima zaraze koronavirusom u svijetu, javlja Hina, prenosi Index.hr.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u nedjelju je objavila da je u posljednja 24 sata u svijetu zabilježeno 230.370 slučajeva zaraze koronavirusom, što je rekordan dnevni porast od početka pandemije.

Posebnu pažnju tržišta plijeni i SAD zbog snažnog rasta broja novozaraženih, nakon što je Florida u nedjelju zabilježila najveći dnevni porast broja novozaraženih, za više od 15 tisuća.

U fokusu trgovaca je i ovotjedni sastanak OPEC-ovog zajedničkog odbora za monitoring, koji bi se trebao održati u utorak i srijedu kako bi preporučio novu razinu smanjenja proizvodnje. Očekuje se da će OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, skupina poznata pod nazivom OPEC+, ublažiti rezove proizvodnje na 7,7 miliona barela dnevno budući da se globalna naftna potražnja oporavila.

OPEC+ smanjio je proizvodnju za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno na rok od tri mjeseca, počevši od svibnja, podsjeća Reuters.

Od vijesti važnih za globalna tržišta izdvaja se i ona iz Libije, koja je u nedjelju ponovno zaustavila sav izvoz nafte zbog više sile, nakon obnovljene blokade istočnih snaga, i to samo dva dana nakon što je prvi put izvezla naftu u posljednjih šest mjeseci.

Pritisak na cijene nafte izazivaju i rastuće napetosti između SAD-a i Kine u vezi s pandemijom covidom-19 i ostalih pitanja. Kina je u ponedjeljak najavila sankcije američkim dužnosnicima u odgovoru na sankcije koje je Washington nametnuo visokim kineskim dužnosnicima, nabraja Reuters.

Odvojeno je OPEC na svojim mrežnim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 43,46 dolara, što znači da je porasla za 15 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.