14.7.2020. 19:39
0
Sigurnosni razlozi: Velika Britanija prekida saradnju sa kineskim gigantom Huawei
Britanska vlada neće uključiti Huawei u budući projekat 5G mreže, saopćio je ministar kulture Oliver Dowden u utorak na sesiji Donjeg doma.

Slijedom ove odluke, britanski telekom operateri obavezni su ukloniti svu Huawei opremu do 2027. godine, a već do kraja ove godine na snazi će biti zabrana nabavke Huawei opreme.

Međutim, ova zabrana značit će i odgodu realizacije 5G mreže za dvije do tri godine, sa dodatnim troškovima od oko 2 milijarde funti.

Dowden je rekao i to da je Nacionalni centar za cyber sigurnost sproveo novu procjenu rizika nakon što su SAD uvele sankcije protiv kineskog tehnološkog giganta.

- Obzirom na neizvjesnost (uzrokovanu sankcijama) u pogledu lanca nabavke Huaweija, Velika Britanija ne može biti sigurna da će moći garantirati sigurnost buduće Huawei opreme za 5G mrežu, kazao je Dowden.

Američki dužnosnici su ranije upozorili britanske kolege na sigurnosne rizike vezane za ovu kinesku kompaniju. SAD su u maju uvele nove sankcije protiv kompanije, stavljajući time i zabranu na korištenje američkog softvera.

Odluka koju je u utorak objavila britanska vlada predstavlja zaokret od ranije odluke da se dozvoli kompaniji Huawei da pristupi (većim) dijelovima planirane 5G mreže.

Članovi parlamenta iz redova opozicije kritizirali su vladu što nije zabranila pristup Huaweiju mnogo ranije:

- Jasno je već izvjesno vrijeme da postoje ozbiljna pitanja u pogledu dozvole za Huawei da kontrolira velike dijelove naših telekom mreža, ali je vlada odbijala da se suoči sa realnošću, kazala je ministrica iz opozicije Chi Onwurah. Ona je dodala da je 'njihov pristup pitanjima našeg 5G kapaciteta, kompanije Huawei i naše nacionalne sigurnosti bio nerazumljivo nemaran', a postavila je i pitanje da li sada britansku sigurnosnu politiku savjetuju SAD.

John Nicholson iz Škotske nacionalne stranke komentirao je da će se 'morati platiti cijena nesposobnosti vlade'.

Neki članovi parlamenta smatraju da bi se saradnja sa Huaweijem trebala prekinuti mnogo ranije, ali je Dowden insistirao da je rok 'realističan', prenosi britanski Guardian.


(Patria)

5gMreza
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.