23.7.2020. 20:40
0
Trump i Putin razgovarali o nuklearnom neširenju, Iranu i borbi protiv virusa
Američki predsjednik Donald Trump poručio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u četvrtak kako želi izbjeći skupu utrku u naoružanju s Rusijom i Kinom i izrazio je nadu u napredak u predstojećim pregovorima o kontroli naoružanja, saopćila je Bijela kuća.

- Predsjednik Trump ponovio je svoju nadu u izbjegavanje skupe trostrane utrke između Kine, Rusije i Sjedinjenih Država, i vjeruje u napredak u predstojećim pregovorima o kontroli naoružanja u Beču - izjavio je portparol Bijele kuće Judd Deere.

Dvojica čelnika također su raspravljali o iranskom programu nuklearnog oružja, navodi Kremlj u saopćenju povodom telefonskog razgovora Trumpa i Putina.

-  Potreba za kolektivnim naporima na održavanju regionalne stabilnosti i globalnog nuklearnog neširenja istaknuta je kod obje strane - saopćio je Kremlj.

Bijela kuća nije pomenula Iran ali je saopćila da su Trump i Putin rasopravljali o načinima poražavanja pandemije koronavirisa istovremenim otvaranjem svjetskih ekonomija.

Sjedinjene Države tvrde da se, kao rastuća nuklearna  sila, Kina treba pridružiti njima i Rusiji u stvaranju novog sporazuma. Kineskih procijenjenih 300 bojevih glava djelić su, međutim, američkih i ruskih arsenala.

Kina se dvoumi. Šef kineske diplomatije izjavio je u ovoj sedmici da će Kina biti sretna da održi razgovore o kontroli naoružanja s Rusijom i Sjedinjenim Državama, ali samo ako Washington pokaže spremnost da smanji svoj nuklearni arsenal na kineski nivo, koji je otprilike 20 puta manji, prenosi Reuters.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.