24.7.2020. 8:59
0
"Izjave Macrona nemaju vrijednost za našu zemlju. Prijetnje Turskoj sankcijama neće imati rezultata"
Svakim pogrešnim korakom u istočnom Sredozemlju Francuska gubi priliku za neutralnost i doprinos stabilnosti, saopćeno je u četvrtak uvečer iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.

U saopćenju Hamija Aksoya, portparola ministarstva ističe se da prijetnje sankcijama Turskoj neće imati rezultate.

“Francuska gubi neutralnost i šansu da doprinese stabilnosti svakim pogrešnim korakom u vezi sa dešavanjima u istočnom Sredozemlju. Izjave predsjednika Emmanuela Macrona nemaju vrijednost za našu zemlju. Prijetnje Turskoj sankcijama ni za koga nisu ograničenje i neće imati rezultata“, rekao je Aksoy, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozvavši Francusku da slijedi diskretne i racionalne politike, rekao je da Francuska treba prestati podržavati pučiste u Libiji, teroriste u Siriji i one koji djeluju s razmišljanjem “ja sam jedini vlasnik ovog mjesta“ u istočnom Sredozemlju.

Nadalje je kazao da se od Francuske očekuje da u Libiji napravi razliku između legitimne vlade koju su priznale međunarodna zajednica i Ujedinjeni narodi i agresora Khalife Haftara, koji je držao pod opsadom glavni grad duže od godinu dana i pokušao svrgnuti legitimnu vladu.

Također, naglasio je da Francuska do sada nije uspjela dobiti nikakve rezultate iz tih politika i da neće moći dobiti ništa više i u budućnosti.

“Svaki korak koji naša država preduzme u istočnom Sredozemlju ima za cilj odbranu legitimnih prava i interesa Turske i kiparskih Turaka na temelju međunarodnog prava“, dodao je Aksoy i ponovio poziv za dijalog i saradnju u regiji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak kako bi bila ozbiljna greška Evropske unije da ne odgovori na provokacije u istočnom Mediteranu i kazao je da želi uvođenje novih sankcija onima koji krše grčki i kiparski morski prostor.

Macronovi komentari uslijedili su nakon što je turska mornarica u utorak objavila preporuku za seizmička istraživanja u morskoj regiji između Kipra i Krete, u potezu za koji Grčka tvrdi da je pokušaj Ankare da se približi njenom kopnu.

- U tom dijelu Mediterana, koji je vitalan za naše dvije zemlje, energetska i sigurnosna pitanja od suštinskog su značaja. Radi se o borbi za vlast između Turske i Rusije, koje se postavljaju sve agresivnije u suočavanju s EU, koja još premalo toga čini - izjavio je u četvrtak Macron novinarima na pres konferenciji sa svojim kiparskim kolegom Nicosom Anastasiadesom.         

-  Bila bi ozbiljna greška ostaviti našu sigurnost u Mediteranu u ruke drugih aktera. To nije opcija za Evropu i nešto je što Francuska neće dopustiti da se desi - kazao je.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.