25.7.2020. 20:20
0
Iranski predsjednik pozvao ljude da poštuju mjere uoči Kurban-bajrama
Iranski predsjednik Hassan Rouhani pozvao je u subotu ljude da poštuju zdravstvene protokole i prakticiraju fizičko distanciranje za vrijeme predstojećeg muslimanskog praznika Kurban-bajrama, jer je zdravstveni zvaničnik rekao da je došlo do porasta koronavirusnih infekcija u velikom svetom gradu.

Većina Iranaca su šiitski muslimani, koji u septembru obilježavaju i svoj najznačajniji praznik žalosti Ašura, javio je Reuters.

Jedan od rituala Kurban-bajrama je žrtveno klanje ovaca i davanje mesa siromašnima. Iranski zdravstveni zvaničnici pozvali su vjernike da pakuju meso prije distribucije.

Zamjenik ministra zdravlja Iraj Harirchi, govoreći na državnoj televiziji, pozvao je ljude da ne posjećuju sjeveroistočni sveti grad Mashad, za koji je rekao da je zabilježen porast od 300 posto u slučajevima koronavirusa u periodu od mjesec dana.

Milioni obično posjećuju svetište Imama Reza u Mashadu, koji je najveći iranski šiitski vjerski kompleks.


(FENA) 

Iran
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.