29.7.2020. 15:39
0
Počeo hadž u uvjetima pandemije: 1.000 umjesto 2 miliona vjernika
Učesnici hadža počeli su pristizati sa zaštitnim maskama i u malim grupama u Meku, najsvetije mjesto u Islamu.

Zbog pandemije korona virusa, hodočasnici hodaju na udaljenosti jedni od drugih, i poštuju sve druge mjere zaštite.

Na ovogodišnjem hadžu učestvuje oko 1.000 vjernika koji žive u Saudijskoj Arabiji; dvije trećine su strani državljani, odabrani da predstavljaju 160 različitih nacionalnosti koje bi inače bile prisutne na hadžu. 

Jedan od kriterija za odabir učesnika hadža je starosna dob od 20 do 50 godina, kao i zdravstveni karton koji ne ukazuje na teško oboljenje ni korona virus. Hadžije će nakon ceremonije morati u sedmodnevni karantin.

Ovo je prvi put u zadnjih 100 godina saudijske vladavine u Meki da osobe izvana neće učestvovati u petodnevnom hodočašću koje se smatra obavezom svakog muslimana, prenosi Euronews.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.