4.8.2020. 19:28
0
Urađena joj dupla transplantacija pluća: S koronom se bori od aprila
Majra Ramirez, 28-godišnja Amerikanka, koja je preboljela koronavirus i duplu transplantaciju pluća poručuje kako ovaj virus uopšte nije bezazlen, niti je lažan, kako ga neki predstavljaju.


Prije nego je zaražena koronavirusom kaže kako je preduzimala sve mjere zaštite. Završila je na hitnom odjelu bolnice u Čikagu, a nakon toga u intenzivnoj njezi i na kraju na operaciji presađivanja pluća. Sedmicama nakon operacije i oporavka još uvijek se bori s noćnim morama, motoričkim i kognitivnim problemima, ali i drugim posljedicama oboljenja.

- Radila sam od kuće. Nisam izlazila nigdje i poduzimala sam sve preventivne mjere. Čak ni psa nisam izvodila u šetnju. Na urgentni odjel sam otišla 26. aprila. Sve se tako brzo odigralo. Izmjerili su mi vitalne parametre. Nivo kisika mi je bio veoma nizak. Požurivali su me da se presvučem u samo deset minuta. Imala sam tek nekoliko minuta da kontaktiram porodicu, da ih obavijestim da će me intubirati. Pitali su me da odredim odgovornu osobu, koja će umjesto mene donositi medicinske odluke. Za to sam odredila majku i stariju sestru. Nakon toga, sve čega se sjećam, jeste, da su me uspavali, dok su me intubirali, a potom je usljedilo šest mjeseci potpune noćne more. Teško je bilo vidjeti šta je realnost, šta se stvarno dogodilo. U nekim sam noćnim morama sanjala dosta gušenja. To ću pripisati tome što nisam mogla disati, što sam se borila za dah. Za to vrijeme, na španskom riječ ventilator znači fen, nisam shvatala težinu situacije - rekla je Ramirez u izjavi za CNN.

Dr. Ankit Bharat koji ju je liječio u bolnici u Čikagu je kazao kako bi Majra bez transplantacije pluća vjerovatno umrla. Jedan od vidljivih efekata ove operacije je bio da su se u danima nakon nje počeli oporavljati svi organi koji su bili pogođeni posljedicama virusnog oboljenja i koji su došli u fazu otkazivanja.

Ramirez je sada prva poznata Amerikanka koja je prošla proceduru nakon borbe sa koronavirusom, navodi se u saopštenju za javnost iz Northwestern Medicine.

Prošlo je skoro dva mjeseca od operacije i ona se oporavlja kod kuće. Kaže da je još slaba i da teško diše.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.