13.8.2020. 10:06
0
Izrael zaustavio isporuke goriva u Gazu zbog puštanja zapaljivih balona
Izrael je objavio u četvrtak da će zaustaviti isporuke goriva u Gazu, u odgovoru na akcije Palestinaca iz priobalne enklave s puštanjem zapaljivih balona koji su spržili velike površine obradivog zemljišta s izraelske strane granice.

Palestinci iz pojasa Gaze pod vladavinom Hamasa u posljednjim su danima pustili desetke balona punjenih helijumom i nakrcanim zapaljivim materijama u pokušaju da izvrše pritisak na Izrael da ublaži blokadu njihove teritorije i dopusti nove ekonomske projekte.

Izrael, koji navodi sigurnosnu prijetnju od Hamasa kao razlog svoje morske i kopnene blokade, ranije je izveo odmazdu zatvarajući najveći komercijalni granični prelaz i napadajući Hamasove vojne ciljeve iz borbenih aviona, helikoptera i tenkova.

Intenzivirajući mjere protiv Hamasa u četvrtak, ministar odbrane Benny Gantz naredio je prekid uvoza goriva u Gazu "u svijetlu kontinuiranog puštanja zapaljivih balona iz pojasa Gaze" prema Izraelu, navodi u saopćenju ministarstvo odbrane.

Portparol Hamasa Fawzi Barhoum nazvao je tu mjeru "teškim činom agresije koji ima za cilj pogoršati krizu u blokiranom pojasu".

Ta mediteranska priobalna enklava oslanja se u velikoj mjeri na Izrael u snabdijevanju gorivom i gasom.

Prekid snabdijevanja gorivom praktično bi zatvorio jedinu elektranu u Gazi i doveo bi do novih restrikcija u snabdijevanju strujom domaćinstava i poslovnih prostora, tvrdi Mohammad Thabet, zvaničnik kompanije za elektrodistribuciju u Gazi.

Palestinci u Gazi trenutno dobijaju šestosatno snabdijevanje strujom koje uslijedi nakom 10-satnog prekida u snabdijevanju.

Sporazum o primirju postignut u prošloj godini uz posredovanje Egipta, Katara i Ujedinjenih nacija predviđa da Izrael omogući nove razvojne projekte, uključujući stvaranje industrijske zone i izgradnju bolnice.

Hamas optužuje Izrael da u potpunosti ne poštuje te obaveze. Izrael, koji smatra Hamas terorističkom organizacijom, prekinuo je direktne pregovore i nikada javno nije priznao sporazum o primirju.

U srijedu je Izrael reducirao zonu u kojoj dopušta Palestincima ribolov s 24 na 13 kilometara od obale, nazivajući tu mjeru odgovorom na ispuštanje zapaljivih balona, prenosi Reuters.

(Fena)

IzraelGaza
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.