18.8.2020. 14:00
0
Tribunal UN-a poručuje: Nema dokaza da su Hezbollah i Sirija ubili Rafika Haririja
Tribunal koji uživa podršku UN-a u utorak je objavio kako nema nikakvih dokaza da su čelništvo Hezbollaha ili sirijska vlada bili umješani u ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika al-Haririja.

Četvorica članova proiranskog šitskog pokreta Hezbollah su optuženi za planiranje izvođenja golemog bombaškog napada u kome su ubijeni Hariri i još 21 osoba.

Hariri, sunitski milijarder, koji je imao bliske odnose sa Sjedinjenim Državama i zalivskim arapskim saveznicama, smatran je prijetnjom iranskom i sirijskom uticaju u Libanu On je predvodio napore na obnovi Bejruta nakon građanskog rata iz perioda 1975.-1990. godine.

- Sudsko vijeće je stava da su Sirija i Hezbollah mogli imati motive da eliminiraju Haririja i njegove političke saveznike, ali, ipak, nema nikakvih dokaza da je čelništvo Hezbollaha na bilo koji način umiješano u Haririjevo ubistvo i nema nikakvih direktnih dokaza sirijske umješanosti - izjavio je sudac David Re, čitajući zbirnu sudsku odluku, prenosi Reuters.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.