19.8.2020. 19:09
0
Teroristički napad na njemačkom autoputu - automobilom se zabio u motocikle
Čovjek iračkog porijekla namjerno se zario svojim automobilom u motocikle duž dijela njemačkog autoputa u Berlinu, ostavljajući najmanje jednu osobu s povredama opasnim po život, u onome što su njemački zvaničnici u srijedu klasificirali kao teroristički napad.

- Sudeći po trenutnom stanju naše istrage, mi pretpostavljamo da je ovo islamistički motiviran napad. Vjerska pozadina napada ne može se isključiti - izjavio je berlinski čelnik za unutrašnje poslove Andreas Geisel.

Šest ljudi je povrijeđeno, od kojih troje ozbiljno, kada se 30-godišnjak automobilom zario u nekoliko vozila, namjerno ciljajući motocikle, u utorak navečer, navode u zajedničkom saopćenju berlinski ured tužioca i policija.

Sudari na tri različite lokacije na autoputu BAB1000 desili su se neposredno prije 19 sati i doveli su do potpunog zatvaranja jedne od glavnih saobraćajnih arterija njemačke prijestolnice.

Istražitelji nisu objavili identitet čovjeka, u skladu sa zakonom o zaštiti privatnosti u Njemačkoj, ali su ga lokalni mediji identifikovali kao Sarmada D. On je pod istragom u tri slučaja pokušaja ubistva.

Također postoje nagovještaji da je čovjek imao problema s mentalnim zdravljem, kazao je Geisel.

- Činjenica da osumnjičeni eventualno pati od psihičkih problema ništa ne ublažava ovaj problem. Ako se lični problemi pomiješaju s vjerski obojenim idejama, to može dovesti do nekontroliranih činova - jučerašnja dešavanja na veoma bolan način pokazuju kako je ranjivo naše društvo - izjavio je Geisel.

Tužilac Martin Steltner izjavio je novinarima da tužilaštvo istražuje da li je osumnjičeni bio povezan s bilo kakvom terorističkom grupom, kao i to da li je bilo drugih umiješanih u napad, ali da još nije pronašlo nikakve indikacije toga.

Istražitelji, ipak, razmatraju dojave kako je moguće da je napadač imao kontakte s drugim ekstremistima, kazao je Steltner.

Osumnjičeni, koji je vozio crnu Opel astru, stao je na autoputu nakon trećeg sudara i stavio je kutiju sa starom municijom na krov automobila, tvrdeći da se u njoj nalaze eksplozivi, navodi se u saopćenju.

Dnevne novine Bild javile su da je čovjek, dok je izlazio iz automobila, uzvikivao "Da mi se niko ne približi, ili ćete svi izginuti". Osumnjičeni se potom počeo moliti, javile su dnevne novine Tagesspiegel, a policajac mu je tada prišao i uhapsio ga.

Sudeći po izvještajima lokalnih medija, čovjek je već bio poznat berlinskoj policiji.

Navodi se da je rođen u Bagdadu u 1990. i došao je u Njemačku kao tražilac azila, najvjerovatnije u 2016. Njegov zahtjev za azilom je odbijen i njegov zakonski status u zemlji limitiran je do kraja godine, javila je njemačka novinska agencija dpa.

On je u 2018. bio uhapšen nakon što je napadao druge ljude i boravio je kraće vrijeme u mentalnoj instituciji, navodi Tagesspiegel.

Nakon što je po dolasku živio u izbjegličkom domu u berlinskom kvartu Altglienicke, on se preselio u kvart Reinickendorf, gdje je navodno živio s bratom, javila je dpa, prenosi AP.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.