6.9.2020. 22:10
0
Atina upozorava na mogući val migranata na granici s Turskom
FOTO: Ilustracija
Grčka je pojačala snage na granici s Turskom i upozorila da bi Ankara, s kojom je u zategnutim odnosima zbog rezervi energenata u istočnom Sredozemlju, mogla iskoristiti migrante da stvori pritisak na EU.

Zamjenik grčkog ministra za migracije Giorgos Koumoutsakos upozorio je u nedjelju da bi Ankara mogla iskoristiti migrante kako bi izvršila pritisak na Evropsku uniju da ne uvodi sankcije Turskoj zbog spora s Grčkom u vezi rezervi plina za koje Atina smatra da se nalaze u njenom isključivom ekonomskom pojasu.

- Mi smo spremni i odgovorit ćemo kao u martu, rekao je Koumoutsakos novinskoj agenciji Skai.

Grčko-turski spor zbog rezervi prirodnog plina

U martu je turski predsjednik Tajip Erdoan (Tayyip Erdogan) objavio da je turska granica prema Grčkoj otvorena, nakon čega su na nju došle tisuće migranata u namjeri da preko Grčke uđu u Europsku uniju.

Grčka je tada razmjestila dodatne snage sigurnosti kako bi spriječila migrante da prijeđu granicu. Agencija EU za nadzor granica Frontex također je na grčko-turskoj granici.

Turska i Grčka, obje članice NATO-a, spore se u vezi rezervi prirodnog plina u istočnom Sredozemlju, otkako je Turska u to područje 10. kolovoza poslala brod za seizmička istraživanja u pratnji ratnih brodova.

Erdogan zaprijetio u subotu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) zaprijetio je u subotu Grčkoj u televizijskom obraćanju javnosti: "Oni će shvatiti, bilo jezikom politike ili diplomacije, ili na terenu preko gorkih iskustava." 

Turski potpredsjednik Fuat Oktay objavio je na Twitteru da je turska vojska u nedjelju počela godišnje vojne vježbe, pod nazivom "Mediteranska oluja", u Turskoj Republici Sjeverni Cipar, entitetu koji priznaje samo Ankara. Vježbe će trajati do četvrtka.

EU kritizirao Tursku

EU je u nizu navrata kritizirao Tursku zbog istraživanja nalazišta plina blizu grčkih otoka Kasteloriza, Rodosa i Krete. 
Očekuje se da će čelnici EU na summitu 24. i 25. rujna odlučivati o uvođenju sankcija Turskoj.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel razgovarao je telefonski u nedjelju s Erdoganom, rekao je jedan dužnosnik EU.

Michel je istaknuo važnost deeskalacije napetosti na istočnom Sredozemlju i pozvao Ankaru da se "suzdrži od aktivnosti koje potiču napetosti", dodao je europski izvor.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.