8.9.2020. 8:39
0
Svijet iščekuje "Sputnjik V": Proizvedena prva serija vakcine protiv koronavirusa
U Rusiji je proizvedena prva serija vakcine "Sputnjik V" za civilnu upotrebu, a distribucija u regionima širom zemlje očekuje se uskoro, objavilo je Ministarstvo zdravstva Rusije.

Ministarstvo je saopćilo da je vakcina protiv koronaviorusa "Sputnjik V", koju je razvio Insitut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja", prošla testove u laboratorijama Federalne službe za nadzor zdravstvene zaštite (Roszdravnadzor) i da je proizvedena za civilnu upotrebu.

Ranije je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško objasnio da proizvodnja vakcine za civilnu upotrebu u ovoj fazi znači da će biti vakcinisani građani iz visokorizičnih grupa, tačnije ljekari i nastavnici, kao i da će vakcinacija biti sprovedena istovremeno kada i posljednja faza kliničkih ispitivanja.

Rusija je 11. avgusta postala prva zemlja na svijetu koja je registrovala vakcinu protiv virusa korona. "Sputnik V" je prošao dvije faze kliničkih ispitivanja u junu i julu, a posljednja, treća faza bit će sprovedena nakon registracije vakcine.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.