9.9.2020. 16:08
0
SAD povlači 2.200 trupa iz Iraka do kraja septembra
Sjedinjene Američke Države (SAD) će povući više od trećine svojih trupa iz Iraka u roku od nekoliko sedmica, rekao je najviši američki zapovjednik na Bliskom istoku.

General Kenneth McKenzie rekao je novinarima da će prisustvo vojnika biti smanjeno sa oko 5.200 na 3.000 tokom septembra, prenio je BBC.

Ostatak vojnih snaga će i dalje savjetovati i pomagati iračkim snagama sigurnosti u "iskorjenjivanju zadnjih ostataka" džihadističke skupine Islamska država (IS).

Prošlog mjeseca američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da planira povući sve trupe iz Iraka što je prije moguće.
Očekuje se da će se obratiti medijima vezano za smanjenje trupa jer je u sklopu svoje predizborne kampanje 2016. godine obećavao da će prekinuti "beskrajne američke ratove".

Prisustvo američkih trupa takođe je postala vruća tema u Iraku otkako su američke snage ubile vrhovnog iranskog generala Qasema Soleimanija u napadu dronom u Bagdadu u januaru.


(Fena)

IrakSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.