23.9.2020. 22:10
0
Psi otkrivaju koronavirus na aerodromu u Finskoj
Finska je na glavnom međunarodnom aerodromu rasporedila pse koji njuše korona virus u četveromjesečnom eksperimentu alternativne metode ispitivanja koja bi mogla postati troškovno prihvatljiv i brz način prepoznavanja zaraženih putnika.

Četiri psa različitih rasa koje je dresiralo finsko Udruženje za otkrivanje mirisa započeli su rad na aerodromu Helsinki u sklopu eksperimenta koji je finansirala vlada.

“To je vrlo obećavajuća metoda. Psi jako dobro njuše”, rekla je Ana Hielm-Bjorkman, profesorica medicine kopitara i malih životinja na Univerzitetu u Helsinkiju.

“Ako uspije, biće to dobra metoda za provjeru (korona virusa) na bilo kom drugom mjestu”, rekla je, navodeći bolnice, luke, domove za starije osobe, sportska mjesta i kulturna događanja među mogućim mjestima na koja bi dresirani psi mogli „početi raditi“.

Dok istraživači u nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Francusku, Njemačku i Sjedinjene Države, takođe proučavaju pse kao detektore korona virusa, finsko ispitivanje je među najvećima do sada.

Hielm-Bjorkman rekla je za Associated Press da je Finska druga zemlja nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata – i prva u Evropi – koja je dresirala pse da njuše korona virus.

Sličan program započeo je tokom ljeta na međunarodnom aerodromu Dubai.

Putnici koji pristanu na besplatno testiranje u okviru dobrovoljnog programa u Helsinkiju nemaju direktan fizički kontakt s psom.

Mole se da protrljaju kožu maramicom koja se zatim stavi u teglu i da psu koji čeka u zasebnoj kabini.

Životinje koje su učestvovale prethodno su prošle obuku za otkrivanje raka, dijabetesa ili drugih bolesti.

Psu treba samo deset sekundi da nanjuši uzorke virusa prije nego što da rezultat testa grebanjem šape, polaganjem, lajanjem ili na drugi način, dajući do znanja svoj zaključak.

Prema Hielm-Bjorkmanu, postupak bi trebalo da bude završen u roku od jednog minuta.

Ako je rezultat pozitivan, putnik se poziva da uradi standardnu lančanu reakciju polimeraze ili PCR test na korona virus, kako bi provjerio tačnost psećeg testiranja.

(Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.