24.9.2020. 10:43
0
AI: Hiljade migranata vraćenih u Libiju nasilno nestali
Amnesty International (AI) saopćio je u četvrtak da su hiljade migranata na putu prema Evropi koji su presretnuti i vraćeni na libijske obale ove godine nasilno nestali nakon što su izvedeni iz neslužbenih pritvorskih centara koje su vodile milicije udružene s glavnom vladom u Tripoliju koju podržava UN.

U svom najnovijem izvještaju AI je također naveo da su suparničke vlasti u istočnoj Libiji prisilno protjerale nekoliko hiljada migranata "bez odgovarajućeg postupka ili mogućnosti da ospore njihovu deportaciju", prenosi AP.

Libija, koja je pala u haos nakon pobune 2011. godine kojom je srušen i ubijen dugogodišnji predsjednik Moammar Gadafi, postala je glavno tranzitno mjesto za afričke i arapske migrante koji bježe od rata i siromaštva u Evropu.

Većina migranata putuje opasno na loše opremljenim i nesigurnim gumenim čamcima. Posljednjih godina Evropska unija udružila se s libijskom obalnom stražom i drugim libijskim snagama kako bi zaustavila protok migranata, a hiljade ih je presretnuto na moru i vraćeno u Libiju.

Dužnosnici libijskog istoka i zapada nisu reagirali na ponovljene telefonske pozive za komentar komentar.

Amnesty je rekao da je oko 8500 migranata, uključujući žene i djecu, presretnuto i vraćeno u Libiju između 1. januara i 14. septembra. Od 2016. godine, oko 60.000 muškaraca, žena i djece zarobljeno je na moru i odvedeno u Libiju gdje su se iskrcali, navodi AI.

"EU i njegove države članice nastavljaju provoditi politike zarobljavajući desetke hiljada muškaraca, žena i djece u začarani krug zlostavljanja, pokazujući bezosjećajno zanemarivanje života i dostojanstva ljudi", rekla je Diana Eltahawy, zamjenica regionalnog direktora AI-ja.

Hiljade su bile izložene prisilnim nestancima 2020. godine, nakon što su odvedene u neslužbene pritvorske centre u zapadnoj Libiji, uključujući i takozvanu Fabriku duhana u Tripoliju, koju je vodila milicija savezničke vlade, rekao je AI.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.